Čitate li deklaracije na kozmetičkim proizvodima?

Čitate li deklaracije na kozmetičkim proizvodima?

Čitate li deklaracije na kozmetičkim proizvodima?

Bez obzira radilo se o jeftinoj drogerijskoj kremi ili skupom serumu luksuznog brenda, prva stvar na koju bi trebali obratiti pažnju pri kupnji kozmetičkih proizvoda je lista sastojaka.

Koliko je važno znati što nanosimo na kožu svjedoči i dramtičan slučaj Jacqueline Fox, žene koja je, na žalost posthumno, na sudu pobijedila kozmetičkog giganta Johnson & Johnson. Jacqueline je, naime, umrla od karcinoma jajnika uzrokovanog dugogodišnjom upotrebom jednog od njihovih najpoznatijih proizvoda - "običnog" baby pudera

Posljednja istraživanja o navikama žena pri odabiru i kupnji kozmetičkih proizvoda prilično su poražavajuća. Tek svaka četvrta žena (25%) provjerava popis sastojaka na kozmetičkim proizvodima koje kupuje. Njih 47% gotovo nikada ne čita sastojake na proizvodima svojih omiljenih brendova dok 25% ispitanica smatra nepotrebnim provjeravati sastojke ako se radi o prirodnoj kozmetici. Zanimljiv je podatak da Britanke kozmetičke proizvode bacaju u smeće tek kada primijete da je na primjer gel za tuširanje ili šampon promijenio boju ili počeo čudno mirisati! Mnoge se žene također ne zamaraju ni rokovima trajanja proizvoda pa često upotrebljavaju dekorativnu kozmetiku: sjenila, rumenila ili pudere kojima je odavno prošao rok trajanja. Pri tomu zaboravljaju na važnu činjenicu, da takvi preparati mogu itekako naštetiti koži, ali i zdravlju općenito. Jedna od pet žena pak ne čita sastojake jer su otisnuti vrlo sitnim slovima, a ponekad su liste sastojaka prekrivene naljepnicom s deklaracijom. Samo jedna petina žena (19%) razmišlja o porijeklu sastojaka, kao i njihovom utjecaju na okoliš.

Kako znati koji su sastojci dobri za kožu, a koje bi trebalo izbjegavati?

Sastojci na deklaracijama navedeni su odozgo prema dolje na temelju udjela u proizvodu. Tako se u većini preparata na prvom mjestu nalazi voda nakon koje slijedi glicerin. No kako se probijati kroz sve te dugačke i teško izgovorljive pojmove?

Za sve nedoumice vezane uz sastojke postoji odlična baza podataka, EWG'sSkinDeep. Riječ je o neprofitnoj web stranici kojom upravlja grupa znanstvenika iz organizacije Environmental Working Group - EWG. je Neiscrpan je to izvor informacija, znanstvenih objašnjenja i detaljnih analiza svakog sastojka koji se može naći u kozmetičkim proizvodima. Dovoljno je samo upisati sastojak i vaša edukacija može početi. Najbolji je to način da preuzmete kontrolu nad preparatima koje svakodnevno nanosite na kožu.

Vratimo se na kraju još malo slučaju Johnson & Johnson. Kompanija je 2012. godine popustila zahtjevima kupaca i obećala iz svojih proizvoda ukloniti potencijalno toksične i kancerogene sastojke.