Nepodnošljiva koža

Nepodnošljiva koža

Nepodnošljiva koža

Žarenje, peckanje, zatezanje, crvenilo - dobro znani simptomi i neugodan osjećaj kod sve većeg broja ljudi s problemom osjetljive kože.

Osjetljiva koža jedan je od onih termina s kojima se najčešće susrećemo u svijetu dermatologije. Radi se o koži  koja pojačano reagira na razne podražaje, kako izvanjske (vjetar, hladnoća, sunce, vrućina, kozmetički proizvodi) tako i unutarnje (hormoni, stres). Studije pokazuju da osjetljivost kože posljednjih desetljeća sve više raste u industrijski razvijenim zemljama, što i ne čudi jer je zagađenje zraka, air pollution, jedan od glavnih uzročnika tog problema.

Što uzrokuje osjetljivost kože?

Jednostavno rečeno, simptomi osjetljive kože javljaju se zbog iritacije živčanih završetaka u gornjim slojevima kože. Do iritacije koja se manifestira crvenilom, suhoćom, peckanjem, zatezanjem....dolazi zbog slabljenja prirodne barijere kože koje pak uzrokuju gore spomenuti podražaji.  

Pogreške u njezi osjetljive kože

Borba s osjetljivom kožom može biti mukotrpna i iscrpljujuća. Naročito ako ne možete utvrditi točan uzrok problema. Na primjer, crvenilo uzrokovano suhoćom kože zahtijeva potpuno drugačiji tretman od onog uzrokovanog rozaceom. Osjetljiva je koža općenito reaktivnija na sapune, detrdžente, boje i mirise u kozmetičkim proizvodima. Upotreba pogrešnih preparata samo će pogoršati stvar. Čišćenje lica nezaobilazan je korak zdrave beauty rutine, ali korištenjem preparata koji sadrže agresivne sastojke poput sulfata, inače prisutnih u gotovo svoj konvencionalnoj kozmetici, dodatno ćete naštetiti ionako iziritiranoj koži. Da ne govorimo o nepromišljenosti izlaganja takve kože suncu bez korištenja zaštitnih SPF faktora

            Dora azulen krema za osjetljivu kožu

Ovdje valja spomenuti i čestu zabludu da "što je zdravo i sigurno za jelo mora biti zdravo i sigurno za kožu". Zbog straha od potencijalnih kemikalija u kozmetici mnogi posežu za prirodnim proizvodima. No upravo prirodni proizvodi poput meda, jogurta, raznog voća, zbog neodgovarajuće ph vrijednosti, ukoliko se nanose na kožu mogu rezultirati alergijskim reakcijama i upalama.

Kako pravilno njegovati osjetljivu kožu?

Potražite proizvode koji održavaju i njeguju kožnu barijeru. Glicerin, hijaluronska kiselina i shea maslac su humektansi i emolijenti koji omekšavaju kožu te vežu i zadržavaju vlagu, a ceramidi i masne kiseline opskrbit će i obogatiti lipidni sloj kože. Koristite lagane, jednostavne proizvode koji trenutno hlade kožu, smiruju upale i peckanja, te pomažu hidratiziranju i poboljšanju teksture kože. Dobra kombinacija sastojaka bila bi hijaluronska kiselina jer omekšava i veže vlagu, ekstrakt cvijeta kamilice jer umiruje, bademovo ulje zbog svoje hipoalergenosti i  ceramidi jer obnavljaju oštećenja u barijeri kože.  Sve u svemu, u potrazi za preparatima prikladnim za osjetljivu kožu vodite se jednostavnim pravilom: što manje konzervansa i što kraća lista sastojaka!